{ "title": "Cilt Kanseri", "image": "https://www.cilthastaliklari.gen.tr/images/cilt-kanseri(1).jpg", "date": "19.01.2024 19:42:37", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Cilt kanseri, diğer kanser türlerine göre erken teşhis oranı daha fazla olan bir kanser türüdür. Nedeni ise kanser hastalığının belirtileri ilk olarak ciltte meydana gelmektedir. Cilt kanseri, cilt yüzeyinde oluşan değişimler veya değişimler ile kendini belli edebilen bir hastalıktır. Aynı zamanda cilt yüzeyinde zamanla meydana gelen lekeler ve oluşan et benleri hastalığın ilk habercisi olarak görülmektedir. Ciltte görülen değişimler oluşmaya başladığı ilk andan itibaren bir doktora gösterilmelidir. Hastalığın kontrol altına da tutulması için erken teşhis oldukça önemlidir. Cilt kanseri ciltte meydana gelen, DNA hasarının meydana gelmesi ve tamir edilmediği sürece çoğalıp her tarafa yayılabilir.

Cilt (Deri) kanseri melanom ve melanom dışı olarak iki ayrı gruba ayrılmıştır. Deri de kırmızı renkli, soyulabilen ve zamanla kabuklanma belirtileri olan cilt kanseri skuamöz hücreli karsinom olarak adlandırılır. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir ve genellikle de el, sırt, boyun kısmında görülür. Güneş ışınlarının çoğunlukla maruz kaldığı bu yerler hastalığın oluştuğu en sık alanlardır. Tüm deri kanseri tiplerin de en yayın olan non melanom, tüm cilt kanserinin yaklaşık %80 kadarından sorumludur. Diğer kalan %16'sı ise skuamöz hücreli karsinomdur. %4'lük alandan ise melanom sorumlu olmaktadır.

Cilt Kanseri Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

Melanom: En tehlikeli cilt kanseri türüdür ve diğer cilt kanseri hastalıklarına göre daha nadir görülür. Erken teşhis edilmesi halinde hastalığın tedavisi yapılabilir. Ancak teşhisin geç koyulması veya tedaviye geç başlanması halinde yaşam sona erebilir. Ciddi tehlikeleri olan bu hastalık yaygın bir cilt kanseri türü değildir.

Melanom Belirtileri Nelerdir?

Cilt kanseri türlerinin belirtileri de ayrı şekilde oluşabilir. Her kanser türünün belirtisi farklı şekilde ilerlemektedir. Aynı şekilde cilt kanserinin de kendi içerisinde üç ayrı gurubu vardır ve bu ayrı başlıklar altında olan cilt kanserlerinin belirtileri de ayrı ayrı olabilir. Cilt kanserinin ortak belirtilerinden bir tanesi de fazla güneşe maruz olan yerler de meydana gelmesidir.

Cilt kanserinin diğer bir türü olan nodular melanom kanseri çoğunlukla cilt yüzeyinde oluşan lekeler ile kendini belli etmektedir. Kabartılı ve kubbe şeklinde olan bu lekeler zamanla kuruma gösterebilir. Aynı zaman kanama olasılığı da çok fazladır. Genellikle kırmızı ve açık pembe rengindedir. Nadiren de olsa siyah ve kahverengi olarak da kendini belli edebilir.

Genetik faktörler, uzun süreli güneş de kalmak ve korumasız olarak güneşe sık çıkmak melanom hastalığının başlıca nedenlerindendir. Aynı zamanda bu hastalık çoğunlukla açık renkli tene sahip kişiler de daha sık görülür. Bu demek olmuyor ki koyu renkli kişiler de melanom hastalığı görülmez. Görülür fakat açık tenli kişiler daha fazla risk altındadır.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri: Bazal hücreli cilt kanseri, cildin dış tabakasında meydana gelmektedir. Cildi dış etkenlere karşı koruma görevi üstlenen üst tabakada hastalığın oluşması ile belirtiler görülebilir. Diğer cilt kanseri türlerine göre en sık görülen bazal hücreli cilt kanseridir. Yaşamı tehdit edici özelliği fazla yoktur. Lakin yavaş yavaş ilerler ve cilt geneline yayılma yapmadan bulunduğu yerde hastalığı devam ettirir.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Genellikle kuru, pullu ve koyu kırmızı renkli kabartılar olarak kendini belli etmektedir. Bu kabartılar zaman geçtikçe büyüyebilir ve ilerleme gösterebilir. İlerlediği zaman ülserleşip iyileşmesi zor olabilir. Hastalığın ilk fark edildiği zaman hemen doktora gösterilmelidir. Hastalığın gösterdiği belirtiler genelde güneşin fazla maruz kaldığı alanlarda meydana gelir. Zamanla belirtiler büyür ise iyileşme süreci de uzayabilir.

Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri: Yaygın görülen cilt kanserleri çeşitlerinden bir tanesidir. Hastalığın varlığının anlaşılması ile tedaviye hemen başlanması gerekir. Çoğunlukla iç organları ve lenf bezlerini tehdit eder. Yayılma özelliği olan bu kanser türünün tedavisi hemen yapılmadığı takdir de ölümle sonuç verebilir.

Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Bu kanser türünde ise ciltte zamanla kanamaya meyilli lekeler meydana gelir. Kırmızı ve kolay şekilde kanayan sertleşmiş benler ile kendini belli eden skuamöz hücreli cilt kanseri, çoğunlukla 50 yaş ve üzeri kişiler de daha sık görülür. Lekelerin kuruma özelliği vardır ve tedavisi edilmez ise ülserleşebilir.
" } ] }