{ "title": "Cilt Kurdu", "image": "https://www.cilthastaliklari.gen.tr/images/cilt-kurdu.jpg", "date": "20.01.2024 04:16:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Cilt kurdu, çoğu insan hayatının bir döneminde cilt problemine maruz kalmış ve bu problem için farklı çözümler aramıştır. Cilt kurdu da çok sık rastlanılan bir cilt problemidir. Ancak tedavisi mümkün olan bir sorundur. Halk arasında siyah nokta ya da cilt lekesi olarak tanımlanan cilt kurdu, günümüzde gelişmiş teknolojik imkânlar ile sorun olmaktan çıkmıştır. Özellikle lazer ile yapılan tedavilerde %85 oranında başarı sağlanmaktadır. Fakat cilt kurdu için direkt lazer tedavisine yönelmek yanlış olur. İlk olarak Uzman bir hekimden bilgi almak gerekir. Aksi halde istenmeyen komplikasyonlar ile karşı karşıya kalmak mümkün olur.

Cilt Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Cilt kurdu daha çok yağlı cilt tipine sahip olan kişilerde meydana gelen bir cilt problemidir. Ciltte yağ oranında yaşanan artış, siyah nokta, akne, leke oluşumuna yol açar. Cilt kurdu belirtileri arasında en sık karşılaşılan ergenlik döneminde yaşanan hormonal değişim nedeniyle siyah nokta oluşumudur. Ergenlik döneminde yağ bezleri büyüyerek daha fazla yağ üretimi gerçekleşir. Dolayısı ile ortaya cilt kurdu çıkar. Ortaya çıkan cilt kurdu görüntü olarak farklı şekillerde olabilir. Bazen uç kısmı siyah bazen ise uç kısımları beyaz olabilir. Bu durum cilt tipi ile alakalıdır. Uygun görülen tedavi seçenekleri de cilt tipine göre yapılır.

Cilt Kurdu Neden Olur?

Cilt kurdu genellikle ergenlik dönemi ile alakalı olarak oluşum gösterir. Fakat ergenlik sonrasındaki dönemlerde de görülme olasılığı vardır. Yağ gözeneklerinin tıkanması nedeniyle ortaya çıkar. Ciltte yağ gözenekleri tıkandığında cilt kurdu ve beraberinde siyah nokta oluşur. Flora olarak tanımlanan bakteriler tıkanan cilt gözeneklerinde enfeksiyona sebep olur. Enfeksiyon da cilt kurduna yol açar. Oluşan cilt kurdu genellikle ufak çaplarda olur. Ufak çaplı kurtlar daha çok yüz bölgesinde olur. Özellikle burun üzerinde oluşum gösterir. Çok ciddi boyutlara ulaşmamışsa sıkılabilir. Fakat sıkma işleminde aşırı baskı uygulamamak gerekir. Büyük olan cilt kurtlarının kesinlikle sıkılmaması gerekir. Bu tür kurtlar için uygun bir tedavi seçeneğine yönelmek gerekir.

Cilt Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt kurdu için tıbbi ve kalıcı bir sonuç için en etkili yöntem lazer tedavisidir. Lazer tedavisi mutlaka Uzman biri tarafından yapılmalıdır. Aksi halde ciltte kalıcı izler ve yaralar ortaya çıkabilir. Cilt kurdu için bir diğer tedavi seçeneği de bitkisel tedavi yöntemleridir. İlk olarak cilt temizliğine dikkat edilmeli ve beraberinde bitkisel ürünlerden yardım alınmalıdır.

Cilt Kurdu İçin Bitkisel Maske
Hazırlanışı: İlk önce havuçlar rendeden geçirilir. Ardından kuru soğan iyice ezilerek havuca eklenir. Üzerine dövülmüş sarımsak, süt ve sirke eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Kür uygun bir tencereye alınarak orta hararetli ocakta kaynatılır. Kaynayan karışım süzgeçten geçirilerek, sorunlu bölgeye sürülür. Gün içinde üç defa uygulanması yeterli olur. Sürüldüğü bölgede 10 dakika kadar bekletildikten sonra bol su ile yıkanmalıdır.

Sarımsak Kürü: Yeteri kadar sarımsak soyulduktan sonra iyice ezilir ve üzerine süt eklenerek karıştırılır. Ardından temiz bir tülbentten geçirilir. Gece yatmadan önce içildiğinde özellikle genital bölgede oluşan cilt kurtlarına karşı etkili olur.

" } ] }