{ "title": "Cilt Yağlanması", "image": "https://www.cilthastaliklari.gen.tr/images/Cilt-Yaglanmasi-95.jpg", "date": "21.01.2024 14:23:31", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Cilt Yağlanması, Cildimiz vücudumuzun en dış tabakasıdır. Yapılan araştırmalarda, yetişkin bir insanın 1,9 m2 cilt yüzeyine sahip olduğu, cilt yüzeyinin 1 cm2'sinde 10 grup kıl yumurta kökü (Folik), 15 yağ bezesi, 2 adet soğuk algılayıcı sinir, 12 adet sıcak algılayıcı sinir, 2 m. Uzunluğunda sinir yapısı, değişik özelliklerde basınç sensörleri, duyu sinirleri ve yarım metre uzunluğunda kan damarları ile 100 adet ter bezinden oluştuğu tespit edilmiştir.

Yağlanma özel bir yapısı olan cildin sağlığının bozulmasına neden olabilir. Cilt yağlanmasına karşı önlem alınmadığında iltihaplanma, benek şeklinde kızarıklık hatta koku oluşumuna neden olur. Hatta tehlikeli cilt hastalıklarına yol açabilir. Cildin yağlanmasına neden olan salgı sebum salgısıdır. Aşırı salgılandığında yağlanmaya neden olur. Sebum salgısının azaltılması içen yapılması gereken birtakım işlemler vardır. Cilt yağlanması denilince ilk olarak yüzdeki yağlanma akla gelir. Vücudun diğer bölümlerinde fazla yağlanma görülmez. Bu nedenle yağlanmanın azaltılması için yapılacak uygulamalar genellikle yüze yapılır.

Cilt yağlanması neden olur?

Cilt yağlanması ile genellikle ergenlik çağında tanışılır. Gelişen vücut nedeniyle hücre hacim ve aralıkları da genişler, çoğalır. Bu karmaşık durumun sağlıklı olarak ilerleyebilmesi için hormonlar gereğinden fazla sebum salgılanmasını sağlar. Aşırı yağlanma sonucu bakteri ve vürisler cilt yüzeyine daha fazla tutunurlar. Bu durumda iltihaplanma ve sivilceler oluşur. Bu nedenle ergenlik döneminde yağlanma mutlaka kontrol altında tutulmalıdır.

Kortizon içerikli ilaçlar ve doğum kontrol ilaçların uzun zaman kullanımı, hassas cilt içeriğini etkileyerek gözeneklerini ve hücre aralıklarının genişlemesine yol açar. Bu durumda ortaya çıkan sonuç kilo alımı, vücutta genişleme ve cilt yağlanması olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için bu ilaçların kullanımına bir süre ara vermek gerekir. Mümkünse hiç kullanmamak gerekir.

Yaşlanma ile esasen cilt kuruluğu ortaya çıkar. Kimi yaşlı insanlarda yaşlılığa bağlı olarak cilt yağlanması ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerin Parkinson hastası olup olmadığını kontrol ettirmesi gerekir. Öyle ki Parkinson hastalarının ciltleri genellikle yağlı olur. Ayrıca merkezi sinir sisteminde meydana gelen çeşitli hasarlar sinirlerin kontrolsüz çalışmasını sağlayarak cilt sağlığının bozulmasına dolayısı ile yağlanmaya neden olur.

Cilt yağlanmasının diğer nedenleri ise; Çeşitli hormonların şeker, tansiyon ve kolesterol gibi sorunlar nedeniyle düzensiz çalışması, kurak bölgelerden nemli bölgelere sık sık seyahat etmek, sürekli yağlı yiyecekler tüketmek, günde 3-4 defa duş almak, zayıflama diyetleri, yetersiz beslenme gibi durumlarda cilt yağlanması görülebilir.

Cilt yağlanması önlemek için neler yapmalıyız?

Yapılması gereken ilk şey cilt yağlanmasının nedeninin araştırılmasıdır. Daha sonra cilt tipinizin araştırılması için bu işlerle ilgilenen merkezlere gitmeniz gerekir. Eğer yağlanma hormonal bir durumdan kaynaklanıyor ise cilt doktorunuza görünmeniz gerekir. Evinizde kendi başınıza cilt yağlanmasını tedavi etmek istiyor iseniz sabun ile cildinizi yıkadıktan sonra nemlendirici kullanmayın, bunlardan başka evde hazırlayabileceğiniz kür ile yüzünüzdeki yağlanmadan kolayca kurtulabilirsiniz.

Bunun için bir çay kaşığı bal, bir yumurta akı, bir çay kaşığı limon suyu, bir tatlı kaşığı kil ve çok az suya ihtiyacınız olacaktır. Su hariç malzemeleri karıştırın, azar azar su ekleyerek krem kıvamına getirin, karışımı göz çevresi hariç yüzünüze maske olarak sürün, beş dakika bekledikten sonra bol su ile yüzünüzü yıkayın. Yüzünüzdeki yağlanma geçene kadar maskeyi haftada bir kez bir ay boyunca uygulayın. Yağlanmanın uzunca bir süre oluşmadığını göreceksiniz.

Bir başka kür ise gliserin kremidir. Bunun için bir çorba kaşığı gül suyu, bir çorba kaşığı balmumu, üç çorba kaşığı zeytinyağı, iki çay kaşığı gliserin. Uygulama için zeytinyağı bir kap içine konur, üzerine bal mumu eklenir. Biraz karıştırıldıktan sonra önceden ısınmış olan bir su içine zeytinyağı olan kap konur ve balmumunun erimesi beklenir (Bein marie yöntemi). Üzerine gül suyunu ekleyin ve iyice karıştırın buzdolabında saklayın. Temiz cildinize her gün uygulayın. Yağlanmanın azaldığını göreceksiniz.

" } ] }