{ "title": "Cilt Yaraları", "image": "https://www.cilthastaliklari.gen.tr/images/Cilt-Yaralari-58.jpg", "date": "19.01.2024 09:03:15", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Cilt yaraları, ciltte çıkan yaralar doku bütünlüğünün farklı nedenlere bağlı olarak bozulması sonucu oluşum gösterir. Bazı durumlarda basit nedenlerden dolayı ortaya çıkan cilt yaraları bazen çok ciddi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Düşme, kesik, kaza gibi nedenlerden dolayı oluşabileceği gibi, egzama, sedef, akne, sivilce, uçuk, kaşıntılı farklı bir hastalık gibi nedenlerden dolayı da oluşum gösterebilir. Ciltte oluşan bir yaranın iyileşme süreci yaranın boyutuna bağlı olarak farklılık gösterse de genelde 6 hafta kadar sürer. Cilt yarasının zamanla iyileşmemesi, her geçen gün daha kötüye gitmesi, yarada akıntı olması yaranın ciddiyetine göre değişebilir. Kaşıntıyla birlikte açığa çıkan, her geçen gün yayılan, akıntı olan yaralar genelde egzama nedeniyle ortaya çıkar. Egzamada ciddi anlamda kaşıntı olur ve vücudun farklı bölgelerine yaralar yayılmaya başlar.

Cilt yaraları neden olur?

Diyabet hastalığı ciltte yara oluşumunun en önemli nedenlerindendir. Şeker hastalarında ufak bir eksik yarası bile aylarca iyileşmeyebilir. Şeker hastalığında, kan düzeyinde yaşanan değişiklikler nedeniyle deride hücre ölümü gerçekleşebilir ve devamında yara meydana gelebilir. Kişi diyabet hastasıysa ve cilt yarasına maruz kalmışsa mutlaka bir doktora başvurarak gerekli incelemelerin yapılması ve tedaviye başlanması gerekir.

Diyabet haricinde daha pek çok hastalık cilt yarasına sebep olabilir. Bazı hastalıklardan dolayı kullanılan ilaçlar ciltte yara oluşumuna yol açabilir. Cilt yaraları için herhangi bir neden yoksa kullanılan ilaçlar sorgulanmalı ve doktora başvurularak ilaç değişimi yapılmalıdır.

Cilt kanseri cilt yaralarına yol açan ciddi bir hastalıktır. Kanser eğer selimse ortaya çıkan yaralar kendiliğinden birkaç ay içind egeçebilir. Ancak kanser kötü huyluysa oluşan yaralar her geçen gün artarak devam edebilir.

Egzama, ciltte kuru, kaşıntılı ve kızarık yaraların oluşmasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Hastalığın kalıtsal bir cilt hastalığı olduğu düşünülmektedir. Stres hastalığın en önemli tetikleyicisidir. Egzamaya bağlı cilt yaraları görülüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Egzamanın günümüzde kesin bir tedavisi yoktur. Ancak yaşanan şikâyetler hafifletilebilir.

Sedef, ciltte yama gibi belli sınırları olan, kaşıntılı ve kuru yaralara neden olan bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığının neden oluştuğu henüz kesin olarak bilinmemektedir. Hastalık cilt yaralarına yol açtığı gibi bu yaraların ağrılı olasına da neden olur. Yaralar daha çok, kafa derisi, eller, ayaklar, dizler, dirsek, bel gibi bölgelerde görülür. Genetik yatkınlık, kanda akyuvarlarda oluşan anormallik, sigara ve alkol kullanımı, stres, depresyon, cilt tahrişi, virüs ve bakteri, kullanılan ilaçlar ve mevsim geçişleri hastalığı tetikleyen etkenlerdir.

Kurdeşen, tıpta ürtiker olarak tanımlanan hastalık, ciltte kaşıntılı, pul-pul döküleni kızarıklıklara yol açan yaralarla karakterize bir cilt hastalığıdır. Yaralar cildin herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Bazen toplu iğne ucu kadar olabilirken bazen çorba kasesi kadar büyük olabilir. Alerji aşıları, kozmetik ürünler, polenelr, hayvanlar, yiyecekler, böcek ısırıkları, kullanılan ilaçlar kurdeşene neden olabilir. Bunların haricinde, enfeksiyonlar, güneşe maruz kalmak, doğum yapmak, bazı bitkiler, cildi sert şekilde kaşımak, bağırsak parazitleri, kimyasallara temas etmek gibi pek çok nedeni vardır. Tedavide antihistaminik alerji ilaçları, kortizon içerikli ilaçlar, antibakteriyel ilaçlar ve bazen antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılabilir.

Sivilce, cilt yaralarına yol açan en önemli nedenlerden biridir. Daha çok ergenlik döneminde birçok nedene bağlı olarak sivilce problemine maruz kalınabilir. Sivilcelerin çabuk iyileşmesi ya da yaraya neden olmaması için sıkılmaması gerekir. Sivilce yaralarını geçirmek için sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Bunun haricinde sivilce yaraları için bitkisel kürlerden yararlanılabilir. Lazer tedavisi de sivilce yaraları için uygulanmaktadır.
" } ] }