{ "title": "Ciltte Kaşıntı", "image": "https://www.cilthastaliklari.gen.tr/images/Ciltte-Kasinti-88.jpg", "date": "20.01.2024 16:09:09", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "Ciltte kaşıntı, kaşıntı cildi son derece rahatsız eden ve cildin tahriş olmasına neden olan bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman vücudun belirli bölgesinde hissedilebilirken, bazı zamanlarda da vücudun bütünüyle ilişki olmaktadır. Kaşıntı, erken önlem alınmaması halinde ilerleyebilir ve beraberinde ciltte kabarıklıklar, kızarıklık görülebilir. Cildin kaşınmasına neden birçok hastalık vardır. Bunlar alerji kaynaklı veya egzama gibi ciddi cilt hastalıkları olabilir. Aynı zamanda mantar hastalığı, bağırsak parazitleri ve böcek ısırmaları da ciltte kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntının olduğu zamanlar cildi çok soğuk olmayacak su ile yıkamak iyi gelebilir. Bu işlem aynı zamanda kaşıntıdan dolayı oluşan yanma hissini de azaltacaktır. Eğer bölgeyi yıkamak tahrişe yol açacak gibi görünüyorsa veya iltihaplanma söz konusu ise soğuk su torbasından da yararlanılabilir.

Ciltte kaşıntıya neden olabilecek etkenler

Alerji: Eğer ciltte kaşıntı alerjiye bağlı görülüyor ise bunun nedeni vücuda temas eden bazı maddelere karşı cildin vermiş olduğu tepkidir. Bu hususta örnek vermek gerekirse eğer cildin altına karşı alerjisi olması ve altının vücuda temas etmesi ile bölgede kaşıntının meydana gelmesi gibi. Eğer böyle bir durum sonrasında kaşıntı oluyor ise kişinin alerji testi yaptırmasında fayda olacaktır.

Kuru cilt tipi: Diğer cilt tiplerine oranla kuru cilt tipi daha çok hassas olmaktadır. Nedeni ise cildin kurumuş olması ve ciltte nem oranının çok az olması kaşıntıyı tetiklemektedir. Eğer kuru cilt tipine sahipseniz mutlaka cildinizi nemlendirmek için çeşitli krem ve jellerden yardım almanız gerekecektir Böylelikle cildin nem oranı dengede tutulur ve kaşıntı gibi semptomlar önlenebilir.

İç hastalıklar: Böbrek, karaciğer ve tiroit gibi bazı hastalıklar cildin kaşınmasına yol açmaktadır. Bu tür hastalığınız varsa eğer mutlaka sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekecektir. Aynı zamanda iç hastalıklardan dolayı meydana gelen ciltte kaşıntı bölgesel olmayıp vücudun genelinde görülebilir.

Mevsim değişikliği: Mevsim değişikliği bazı hassas cilt tiplerinde kaşıntı oluşumuna yol açmaktadır. Özellikle polene karşı alerjisi olan kişilerde bahar mevsimin de sık cilt kaşıntısı görülebilir. Bunun için kişinin doktor kontrolünde krem alması önerilir.

Gebelik: Bazı kadınlarda gebelik alerjisi gibi hastalıklar görülmektedir. Bu hastalık kişide ilk olarak kaşıntı ve beraberinde renk değişikliği olarak belirtisi değişmektedir. Aynı zamanda gebelik sürecinde kadının vücut yapısı değiştiği için karın ve bacak kısımlarında çatlaklar meydana gelebilir. Bu çatlaklarda kaşıntı oluşumuna yol açmaktadır.

Güneş ışınları: Bazı kişilerde alerjiye neden olan güneş ışınları, uzun süreli güneşte kalınması halinde kaşıntıya neden olabilir. Ciltte meydana kırmızı renkli benekler devamında kaşıntı ve cildin tahriş olmasına yol açabilir.

Ciltte kaşıntı için doktora ne zaman gidilmelidir?
" } ] }